Гідроудар у свердловині

Гідроудар у свердловині та його попередження

Гідроудар у свердловині

Як стверджує статистика, у більш ніж 50% випадків причиною пориву труб у водопроводах є гідроудар. Це стосується і свердловин на воду. При цьому заходи, які можуть запобігти пошкодженню обладнання гідроударом, можна вжити ще на етапі формування та облаштування джерела.

Маючи деяку масу, що піднімається зі свердловини, вода накопичує кінетичну енергію, що збільшується разом із швидкістю потоку. Якщо він перекривається, вода якийсь час продовжує рух із колишньою швидкістю, але наштовхуючись на запор, змінює напрямок і стикається із зустрічним потоком рідини. Як наслідок, у комунікаціях підвищується тиск, що вимагає виходу із повністю герметичної системи. Це і є гідроударом, здатним пошкодити конструкцію джерела.

Гідроудар у свердловині – як попередити проблему?

Попередити гідроудар можна шляхом зниження швидкості та маси води та забезпеченням плавної зупинки потоку. Цього можна досягти:

  • установкою біля насоса зворотного клапана, здатного допомогти уникнути та пошкодження самої помпи;
  • використання обладнання управління насосом, що має функцію плавного запуску. Крім запобігання гідроудару, це також сприятиме довговічності насоса;
  • включенням до системи гідроакумулятора, в бак якого може здійснюватися скидання надлишків води, до моменту стабілізації тиску.

 

Крім того, існує технологія регулювання тиску в системі за допомогою спеціального реле. Але, в будь-якому випадку, всі можливі заходи, що дозволяють запобігти пошкодженню системи, внаслідок гідроудару, варто вживати ще при обв’язуванні свердловини, оскільки, по завершенню робіт, це буде вже досить непросто.

отримай знижку
* на замовлення послуг у вільні дати (якщо у вас не термінове замовлення – ви можете вибрати дату робіт відповідно до графіку виїзду компанії)
Щоб отримати знижку:
1. Виберіть послугу
2. Заповніть номер телефону (ім'я)
3. Виберіть дату
4. Натиснути кнопку "надіслати"
Менеджер зв'яжеться з Вами та погодить дні, на які поширюється знижка
Виберіть дату
Форма зворотного зв'язку
Залишіть свої дані і наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом